lördag 30 september 2017

Inflyttning på Mannhem

I juni 2015 flyttade vi in i vår nya lägenhet på Mannhem på Fridhem i Malmö. Det var en cirkel som slöts. Redan 1985 när jag flyttade till Malmö tittade jag på det här huset och längtade efter att få bo där. Som ung och nyinflyttad flygledarassistentelev på elevlön var det liksom inte att tänka på men drömma kan man ju. HSB hade då tömt huset och renoverat alla lägenheter och installerat hissar. Det visades av HSB Malmö vid Bomässan 1986 och uppvisades då som ett "särskilt lyckat exempel på varsam modernisering och ombyggnad av en kulturhistoriskt betydelsefull fastighet i Malmö". Idag håller vi inte riktigt med. Vi som bor här skulle gärna ha sett att dom gamla kakelugnarna hade räddats och att de fina gamla dubbla ytterdörrarna hade bevarats.

Mannhem byggdes 1907 och var det första flerfamiljshuset i höghusform på Fridhem. Då låg det nästan på landet och en av spårvagnslinjerna hade sin slutstation här. Från början fanns inte el i huset och ved och vatten fick bäras upp och ner i de fem trapporna. puh...


Lite senare på hösten hade vi inflyttningsfest. Gästerna var ombedda att ta med en kopp till vår koppsamling och morfars gamla skåp fylldes snabbt med vackra koppar.



Inga kommentarer: